VW-seizoen 2022: heel erg rood (en geel)

Wat was het een tof wielerseizoen in 2022! Met Vrouwenwielrennen hebben we dit jaar weer een volledig jaar met elkaar kunnen trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast stond de Vuelta dit jaar centraal in een aantal van onze activiteiten.

Om nog even na te genieten, hier een verslag…

Vuelta 2022

De Vuelta begon voor ons al op 12 mei. We hebben die dag een fantastische etappe gereden van 180 KM van Den Bosch naar Utrecht. Na een feestelijke start bij de Citadel in Den Bosch hebben we onderweg stops gehad met een ‘betekenis’. Allereerst in Wamel bij de Kinderboerderij waar onze stempelkaarten werden afgestempeld door de cliënten van de dagbesteding van De Driestroom. Daarna met zon en wind in de rug naar Huis Doorn. Daar is ons de historie van ‘de Vrouw en haar fiets’ uitgelegd door Hermien – de Tweede vrouw van Wilhelm II. Op beide locaties werden we uitgebreid verwend met ravitaillering door Jesper Boom. De volgende stop was op het provinciehuis Utrecht waar wij aansluiting vonden met Top- en Kopvrouwen samen met Special Olympics. Onder politiebegeleiding, en in de laatste 2 kilometer samen met de toertocht van het ‘Kick off peloton’ van het activatieprogramma, kwamen wij aan op een feestend Neude voor de ‘officiële’ start van het activatieprogramma van 100 dagen voorafgaand aan de Vuelta.

Geniet nog even na met wat berichten uit insta en Pers:

Video insta: https://www.instagram.com/tv/Cdll3argAi_/?igshid=MDJmNzVkMjY=

Omroep Gelderland: https://www.gld.nl/nieuws/7668177/vrouwenwielerploeg-rijdt-alvast-de-ronde-van-spanje-door-gelderland

100 dagen later was het dan echt zover. 19 augustus 2022: De Vuelta start in Utrecht. Uiteraard hebben veel vrouwen zelf langs de kant van het parcours genoten van een mooi staaltje wielrennen, zowel tijdens de ploegentijdrit als bij de aankomst van de 2e etappe (dezelfde als die van ons op 12 mei!). Maar we hadden nog een special: Hedera Menger, Vanessa Deen, Arjanne Sikking en Nicole Willems mochten de renners vasthouden bij de start van de ploegentijdrit.

Ook hierbij een paar snaps uit Pers en Insta:
– Video insta: https://www.instagram.com/reel/ChdEDFTg4ZC/?igshid=MDJmNzVkMjY%3D
– RTV Utrecht (U-nieuws): https://www.rtvutrecht.nl/tv/aflevering/unieuws/RTVU_3425061_20220818170000
– Krantenartikel AD: https://www.ad.nl/utrecht/vrouwen-domineren-het-publiek-rond-finish-in-utrecht-en-dat-is-helemaal-niet-gek-deze-sport-is-zo-gegroeid~aacd6e4e/

Trainingsweekend

Dit jaar was het trainingsweekend bijzonder; bijzonder wit, koud en nat. Althans, op de eerste ochtend. Als alternatief is er gewandeld maar in de middag was het ouderwets hard knallen op de klimtijdrit die (wederom) heel knap is gewonnen door onze eigen ex-wereldkampioene Astrid Schop.

In de avond was het feest, VW Eindhoven had een superleuke pub quiz georganiseerd en het stokje is doorgegeven voor de organisatie volgend jaar aan WV de Amstel (de winnaars van de quiz)

Zondag in stralende zon met mooie groepen op niveau een fikse trainingsrit gedaan en hiermee de vroege klimkilometers van het jaar gemaakt!

Geniet nog even na van dit insta filmpje van de avond: https://www.instagram.com/reel/Cb3Izx6AaSr/?igshid=MDJmNzVkMjY%3D

Professioneel vrouwenwielrennen

Wat een stappen zijn er de laatste jaren gemaakt in het professionele circuit van het vrouwenwielrennen. Met als mooie uitkomst een echte Tour de France Femme. Annemiek was de overtuigende winnaar, maar wat hebben we kunnen genieten van veel andere Nederlandse toppers zoals Lorena Wiebes, Demi Vollering, Ellen van Dijk, Riejanne Markus een natuurlijk Marianne Vos. Genieten met een hoofdletter G.

Competitie VW

Met 6 wedstrijden hebben we in 2022 weer een volledige competitie VW georganiseerd. Nieuw tijdens de 1ste twee wedstrijden was de instapkoers; bedoeld voor rensters met weinig of geen wedstrijdervaring. Het leren wedstrijdrijden stond centraal. Het was een succes en de instapkoers komt waarschijnlijk volgend seizoen terug op de kalender.

In het individueel klassement ging de winst in categorie B naar Dominique Vrouwenvelder (KEK/R&TC Groenewoud) en Doris de Rooij (Gaul!) was over het gehele seizoen de beste in categorie A.

Een mooie afsluiting blijft de 30 km ploegentijdrit in Nieuwer ter Aa; veel adrenaline bij de start en na afloop de ontlading. Het team van RETO1 zette de snelste tijd neer.

De eindoverwinning in het ploegenklassement ging naar VW Amsterdam. Maan Klomp, al jaren de drijvende kracht achter deze trainingsgroep, mocht de champagnekurken laten knallen.

2023… weer een bijzonder jaar

Op naar 2023, dan bestaan we 25 jaar, het belooft weer een mooi jaar te worden, stay tuned! volg ons ook op Instagram voor de laatste nieuwtjes!

Vuelta Holanda vrouwenwielrennen